panelarrow

Så gör du hemmet redo för katten

För att katten verkligen ska känna sig som hemma och trivas gäller det att ta en titt på hemmet och kanske göra en eller annan förändring. Du behöver nog inte hålla på att renovera direkt, men lite tillägg kommer nog vara på plats.

Mat- och vattenskål

Vi börjar med det mest grundläggande: mat- och vattenskålar. En för varje katt bör finnas. I ett stort hem kan det vara bra att ha vattenskålar på några olika platser. Är dock noga med att inte ha dessa skålar för nära varandra. Katter gillar att äta och dricka på olika platser. Man kan även skaffa en vattenfontän av ett eller annat slag då katter gillar vatten i rörelse.

Kattlåda

Kattlådor rekommenderas det att man har åtminstone en per katt. Ju större hemmet är desto smartare är det nog att strategiskt placera ut en eller annan till också. Var noga med att placera dem så att katten alltid kan komma åt dem. Och se även till att rengöra dem varje dag.

Klösträd

För att inte riskera att få klösmärken på alla möbler behöver du också en eller ett par klösträd. Dessa finns allt från de enklaste brädorna man fäster på väggen till stora klätterträd med flera plattformar. Dessa plattformar kan också vara bra för att ge katten en plats högt upp att ligga på. Detta ger dem överblick över sin omgivning och därmed även en känsla av säkerhet.

Sovplats

Katter kan till synes somna lite var som helst. Men även om de kan somna i sängen, på stolar och soffor, mitt på golvet eller i en tom kartong, är det värt att skaffa en plats åt dem som uttryckligen är en sovplats för katten. Har du element i hemmet finns det kattbäddar man hänger upp på dem. Lite extra värme är trots allt något katter ofta letar sig till.