panelarrow

Katt i lägenheten

Det är inte omöjligt att ge en katt ett gott liv i en lägenhet, men det kräver så klart lite smarta lösningar och lite mer ansträngning av dig.

Går det att ha katten ute?

Det är fullt möjligt att lära katten vilken dörr som leder hemma, vare sig det är en ytterdörr eller en av många i ett hyreshus. Katten lär sig snabbt vilka trappor den måste ned innan den kan komma ut. Det kan dock innebära en hel del spring för dig då katten inte kan meddela dig att den vill in. Du riskerar också att andra hyresgäster släpper in katten i trapphuset utan att du vet om det. Bor du nära markplan kan du använda en gångbräda från ett fönster och ned. Spika fast några tvärgående lister likt trappsteg så fixar katten lätt att ta sig upp och ned varje gång du öppnar fönstret.

Om du vill ha en innekatt?

Det finns specifika raser som är lugnare och mer avslappnade. De är generellt bättre lämpade som innekatter eftersom du kan aldrig vara säker på hur mycket energi din bondkatt kommer att ha. Om du har en innekatt ställer det högre krav på dig, att du lekar och busar med katten varje dag så den inte blir uttråkad. Gör plats åt katten framför fönstren så den kan spana på fåglar och utsikten. En innekatt ska gärna ha flera platser högt upp på väggen så den kan klättra.

Kan katten följa med på balkongen?

Absolut! En balkong är en perfekt plats för katten att lata sig, spana på fåglar och få frisk luft. Ställ gärna ett litet katthus på balkongen så den kan gömma sig och sova utan att bli störd. Dock ska du använda nät runt balkongen om den inte är inglasad. Nät från Supercat är gjort enkom för att näta in en balkong och skydda din katt från att ramla ut. Om katten får syn på en fågel eller försöker balansera på balkongräcket är det lätt att tappa fotfästet och skada sig.