panelarrow

Olika kattraser

När man ska skaffa katt ska man först besluta sig för vilken ras man vill ha. En del nöjer sig med en vanlig huskatt medan andra gärna vill ha en raskatt. I Sverige finns det flera olika raser att välja bland och det bästa du kan göra är att köpa en hos en uppfödare som är medlem i Svenska kattklubbar riksförbund. Om du väljer att köpa en katt via annons bör du veta att en katt som inte har stamtavla räknas som huskatt, vilken ras än säljaren säger att det är.

Abessinier

Är en medelstor katt som är både aktiv och nyfiken. Den har en kort och lättskött päls. Den är lättlärd och det brukar inte vara några problem med att lära den gå i koppel.

Burma

Är en glad katt som är mycket sällskaplig och därför bör du inte ha den som ensamkatt. Den har massor av energi och är livlig.

Helig birma

Den kallas ofta bara birma. Den är lugn och tystlåten men även den lite bestämd katt som vet vad den vill. Den anpassar sig lätt och är sällskaplig. Det som mest kännetecknar en birma är dess fyra vita tassar. Trots att birman har en medellång päls är den mycket lättskött eftersom pälsen inte tovar.

Maine coon

Är en sällskaplig katt som är både nyfiken och lättlärd. Den tycker om, till skillnad från andra katter, att plaska i vatten. Trots att en Maine coon kan se både tuff och farlig ut är det en mycket snäll katt.

Ragdoll

Är både tystlåten och lugn. Den håller sig helst nära sin familj. Dess namn som betyder trasdocka på engelska har den fått på grund av att den har en tendens att slappna av helt och hållet när man lyfter upp den och håller den i famnen. Den har också en lite speciell vaggande gångstil.