panelarrow

Katter i samma hem som andra djur

Många kattägare har fler djur än bara katter hemma. Under rätt förhållanden kan katter fungera med många olika slags djur. Men det är alltid klokt att tänka till lite extra innan man skaffar andra djur. Ingen djurägare vill ställas inför beslutat att välja bort ett eller flera av dina djur.

Hund

Trots att vi ofta talar om hundar och katter som varandras motsatser på många sätt är detta troligtvis en av de vanligaste kombinationerna. Hur väl detta fungerar beror mycket på individernas temperament. En lugn hund är ofta att föredra då det ofta är hunden som riskerar att skrämma katten och inte vise versa. En annan faktor som inverkar är åldern på djuren, en gammal katt blir sällan nöjd om man utvidgar familjen med en hundvalp. Men hur du en yngre katt så behöver inte en hundvalp vara ett problem. En bra idé kan också vara att leta efter en hund som än van med katter och därför inte lika nyfiken.

Smågnagare

Smågnagare som marsvin, hamster och liknande är bytesdjur ute i naturen. Katten i sin tur är en naturlig jägare. Denna kombination kan vara svår att få att fungera. Och även om kaninen inte är en gnagare är det mycket som fortfarande stämmer här. Möjligen att det kan gå om katten växer upp med dessa djur, men är nog inget man bör chansa på. Man får tidigt börja vänja dessa djur tillsammans. Låt det ta den tid det behöver och håll de åtskilda om det inte skulle fungera. Smågnagare är med andra ord inte det bästa alternativet för en kattägare.

Fiskar

Fiskar är mer något av en hobby än ett husdjur. Men de är ju fortfarande djur. Katter kan vara väldigt fascinerad av fiskar som de simmar runt i akvariet. Och så länge det inte är helt öppet upptill lider fiskarna ingen risk för att bli kattens byte. Se till så att akvariet är skyddat från katten och det går att göra det svårt för katten att komma åt akvariet. Man kan lära katter vad de får och inte får men det är inte lätt och i vissa fall kan instinkten vara allt för stark hos en katt. Om du hittar ett sätt att ha ett akvarium som katten inte kan fiska i så är det bra att se till att den står på en stadig plats så att den inte riskerar att välta om katten hoppar upp.

Fåglar

Fåglar räknas vara ett av de mest populära husdjuren efter katter och hundar. Att ha fåglar i samma hem som en katt kan dock vara lite av samma situation som med smågnagare. Fågeln har självfallet förmågan att flyga iväg om den känner sig hotad på något vis. Men det kan fortfarande vara stressigt för fågeln och den skulle i de flesta fall må bättre av att inte bo med katten. Och vi bör alltid se till djurens bästa i första hand. Fåglar är med andra ord inte heller ett så bra alternativ för en kattägare.